Az ESD-ről röviden

Az ESD-ről, mint jelenségről, röviden

(forrás: cet.hu)

A sztatikus elektromosság sok ember számára lényegesen többet jelent, mint a padlószőnyegen történt járást követően, a fém kilincs megérintésekor tapasztalt elektromos sokk. Ez a fajta elektromos energia komoly problémát jelent az ipar számára évszázadok óta. Mára a cégek többsége felismerte az ESD védelmi program értékét. Egy idejekorán kialakított hatékony rendszer nem bír számottevő költséggel, ám hosszabb távon jelentős pénzmegtakarítással jár, növeli a termék megbízhatóságát és ezáltal a cég hírnevét is a piacon.

Ma az ESD hatással van jóformán minden elektronikai környezetben a termelékenységre és a termék megbízhatóságára. Az elmúlt évtizedben a nagy erőfeszítések ellenére az ESD változatlanul befolyásolja a termelési kihozatalokat (yield), a gyártási költségeket, a termék minőségét, megbízhatóságát és nyereségességét. Egyes vizsgálatok szerint az ESD okozta hibák éves költsége közelít a több milliárd dollárhoz az elektronikai iparban. A sérült alkatrészek költsége a pár centes egyszerű diódától a több száz dolláros hibridekig terjed. Az összeadódó költségek, mint a javítás és újramunkálás, a szállítás, a labor és az üzemi költségek tisztán magukban hordozzák az ESD védelmi program jelentős tökéletesítésének kedvező lehetőségét.

De mi is az ESD?

Az elektrosztatikus kisülés (’Electrostatic Discharge’ - ESD) az elektrosztatikus forrásból származó elektromos energia gyors felszabadulása. (Az elektromos kisülés olyan folyamat, melyben hirtelen elektromos energia szabadul fel.) Amikor az elektromos energia érintkezik egy alkatrésszel, vagy akár csak a közelében van az erre érzékeny alkatrészeknek, károsodást okozhat. Ahogy az alkatrészek egyre kisebbé és gyorsabb működésűvé válnak, egyenes arányban nő érzékenységük. Az elektrosztatikus kisülés képes megváltoztatni a félvezető eszközök elektromos jellemzőit, leronthatja, vagy tönkreteheti azokat, felboríthatja egy elektronikai rendszer normális működését, hibás üzemet vagy károsodást okozhat a berendezésekben.
Az ESD más jellegű problémaként lép fel tiszta terekben. A töltött felület magához vonzza és megtartja a szennyeződéseket, ezáltal nehézzé teszi azok eltávolítását a környezetből.INGYENESEN LETÖLTHETŐ TRESTON EBOOK TANULMÁNY

EBOOK: 6 PONTOS ELLENŐRZŐ LISTA AZ ESD-VEL VÉDETT TERÜLETEK LÉTREHOZÁSÁHOZ ÉS FENNTARTÁSÁHOZ

Ingyenesen letölthető eBook az ESD-ről és az EPA létrehozásáról
Ez az információs eBook 6 lépésben mutatja be az ESD-védett munkahelyi terület létrehozását. Függetlenül attól, hogy csak egy munkapadra vagy egy teljes gyártósorra van szükség, ugyanazok az elvek érvényesek annak biztosításához, hogy az ESD-védelemnek megfelelően működjön.